Kick-off: What Design Can Do tegen seksuele uitbuiting

Op donderdag 24 mei en vrijdag 25 mei werd in de Amsterdamse Stadsschouwburg en De Balie het startsein gegeven voor de ‘No Minor Thing; The What Design Can Do-challenge’.
Met deze challenge, geïnitieerd door het Openbaar Ministerie en JenV, werd op creatieve wijze aandacht gevraagd voor de bestrijding van seksuele uitbuiting van jongeren.

Wat kunnen ontwerpers doen om seksuele uitbuiting van minderjarigen te helpen bestrijden?
Jaarlijks zijn er ongeveer 1325 jongens en meisjes in Nederland slachtoffer van seksuele uitbuiting.
Het betreft hier ernstige misdrijven met grote gevolgen voor de betrokkenen. Het probleem voorkomen is lastig. Achteraf hulp bieden is noodzaak. Designers kijken vaak anders tegen problemen aan dan de meeste mensen. Tijdens de kick-off van het evenement werd een workshop gegeven waarbij verschillende experts twaalf teams van designers inspireerden. Sprekers waren die dag  o.a. Myrthe Hilkens (journalist), Jolande de Boer (officier van justitie), Mark Woerde (ontwerper Sweetie), Glenn van den Akker (zorgcoördinator Lumens) en Manon van Hoeckel (designer).
Deze nieuwe kennis en inspiratie vormden het startpunt van waaruit de ontwerpteams aan de slag zijn gegaan met voorstellen die een positief verschil kunnen maken. In september worden deze voorstellen gepresenteerd.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Kijk op https://www.whatdesigncando.com/no-minor-thing/