Studenten bedenken nieuwe oplossingen voor JenV

Hoe kan de brandweer meer vrijwilligers werven? Hoe kan de politie cold-case zaken efficiënter aanpakken?  En hoe kan het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) ervoor zorgen dat veiligheidsprofessionals binnen hun organisatie continu op de hoogte zijn van alle nieuwe veiligheidsprotocollen en die ook in hun werk in de praktijk brengen? Dit zijn de maatschappelijke uitdagingen die Brandweer Nederland, IFV, Veiligheidsregio Drenthe en de Nationale Politie aan studenten van de Haagse Hogeschool voorlegden. De resultaten zijn ronduit verrassend.

Nieuwe oplossingen
Van het selecteren op skills tot een applicatie met de nieuwste updates van veiligheidsprotocollen.
Dertig vierdejaars studenten van de duaal opleiding Fysieke Veiligheid presenteerden op  het Innovatiecongres van het ministerie van Justitie en Veiligheid  op 20 november hun innovatieve ideeën.
Opdracht aan de studenten was: bedenk een nieuwe oplossing, die vernieuwd en innovatief is. Dit mogen ook oplossingen zijn die zich in een andere context of sector bewezen hebben, maar nog niet binnen het justitie en veiligheidsdomein.

Meer vrijwilligers werven? Selecteer op skills
Vrijwilligers binnen de brandweer worden op dezelfde manier geselecteerd als overig personeel binnen de brandweer. Zij moeten  alle werkzaamheden kunnen verrichten; van het blussen van branden tot administratieve werkzaamheden.  Voldoe je niet aan de strenge selectiecriteria, dan kun je geen vrijwilliger worden. Brandweer Nederland ziet het aantal  vrijwilligers sinds jaren teruglopen. Dit kan anders, dit moet anders.
Oplossing van de studenten:  selecteer  op de skills en talent dat mensen hebben en werf daar vrijwilligers op voor de Brandweer. Ben je een kei in planning en administratie? Of ben je juist een ervaren vrachtwagenchauffeur? Ook dan kun je een vrijwilliger zijn binnen de Brandweer.  Je kunt  als ervaren vrachtwagenchauffeur bijvoorbeeld aan de slag als chauffeur van een brandweerwagen.
Het voordeel voor Brandweer Nederland  is dat zij nu meer mensen kunnen werven als vrijwilliger.

Nieuwe veiligheidsprotocollen? Betrek veiligheidsprofessionals bij de invoering ervan
Het IFV wil ervoor zorgen dat veiligheidsprofessionals binnen hun organisatie continu op de hoogte zijn van alle nieuwe veiligheidsprotocollen en die ook in hun werk in de praktijk brengen. 
Oplossing van de studenten: betrek de veiligheidsprofessionals die met de nieuwe protocollen moeten werken bij de invoering ervan. Hoe?  Organiseer inspirerende kick-off bijeenkomsten voor de veiligheidsprofessional waarin je de professional laat ontdekken wat de nieuwe  protocollen inhouden, waarom dit belangrijk is voor de uitvoering van hun werk en hoe de professional dit in het werk toepast.  Maak de protocollen beter beschikbaar voor de professional.  Lanceer een applicatie waarin de professional in één opslag de protocollen kan inzien, raadplegen en een instructie krijgt hoe hij deze in zijn werk toepast. Stuur de professional regelmatig updates via de app.

Cold-case?  Orden, digitaliseer, codeer en vergroot de kans om de zaak op te lossen
De politie lost verreweg de meeste moorden in Nederland op. Maar helaas lukt het niet altijd een onderzoek tot een goed einde te brengen. Coldcaseteams van de politie proberen deze zaken alsnog op te lossen.  Een cold-case zaak bevat vaak veel documenten. Hoe kan de politie deze zaken sneller en efficiënter onderzoeken om verdachten sneller op te sporen?
Oplossing van de studenten:  orden, digitaliseer en codeer cold-cases.  Cold-cases bevatten nu vaak nog papieren documenten.  Door zaken te ordenen, digitaliseren en te coderen  heb je beter overzicht, je kunt beter zoeken binnen cold-case zaken en patronen zien. Ook kun je beter vergelijken met ander zaken. Hierdoor vergroot je de kans om de zaak op te lossen.

Waarom samenwerken met studenten?
Laten we beginnen bij het begin. Innovatie staat en valt met de bereidheid om verder te kijken. Verder kijken dan bestaande, aanwezige kwaliteiten, inzichten en vaardigheden. Verder kijken en samenwerken op een nieuwe manier. Met studenten bijvoorbeeld.

Beoordeling
De resultaten werden beoordeeld door de Haagse Hogeschool.   Alle studenten ontvangen drie studiepunten en een certificaat van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Hoe gaan we verder?
De organisaties gaan samen met de studenten aan de slag met de uitwerken van de oplossingen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid start  in 2019 een nieuwe samenwerking met de Haagse Hogeschool om vaker intensief samen te werken met veelbelovende studenten.

JenV brengt partijen bij elkaar en versnelt innovatie

Ontdek het op www.innoveermeemetjenv.nl/onderwerpen/samenwerken