‘A Solid Team’ wint JenV challenge tijdens internationale blockchain hackathon

A Solid Team kwam als winnaar uit de bus tijdens de internationale blockchain hackathon Odyssey (11-15 april in Groningen), waarin ze een unieke toepassing bedachten voor de challenge van het ministerie van Justitie en Veiligheid en ministerie van Financiën.
 

Bij deze grootste hackathon ter wereld worden onder tijdsdruk oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen bedacht én gebouwd.  De teams die de uitdaging aangaan bestaan uit ontwikkelaars, creatieven en ondernemers die werken met blockchain, kunstmatige intelligentie of een andere geavanceerde technologie. Zij krijgen 48 uur de tijd voor het bedenken van een slim idee.   JenV doet voor het eerst mee met een challenge, samen met het ministerie van Financiën.  De challenge: Government backed protocol for digital permissions

De jury (met o.a. privacy- en blockchaindeskundigen):  A Solid Team heeft ons verrast en is echt de 48-uurs uitdaging aangegaan. Het winnende prototypeis innovatief, out of the box en gedurfd! Het idee van het jonge Duitse team  beschrijft dat voordat je toestemming geeft aan een dienst, persoon of bedrijf een evaluatie en referentie kunt opvragen op basis van ‘linked data’ en ‘linked entiteiten’. Met deze oplossing kan je snel een begrijpelijk en vertrouwd advies ontvangen van  gelinkte connecties (circle of trust) in plaats van alles zelf te checken, inclusief het uitgebreid lezen van de algemene voorwaarden.Daarnaast worden door ‘linked data’ er ook relaties gelegd tussen personen en diensten, die eerder niet bekend waren. Het prototype  is goed toepasbaar voor het werkveld van JenV.  en relevant voor de JenV medewerker. Interne en externe stukken kunnen veel sneller gecheckt worden op betrouwbaarheid,. JenV kent namelijk veel werkprocessen waarbij formele verzoeken moeten worden goedgekeurd, variërend van financiële tot juridische of HR-gerelateerde documenten. Denk maar eens aan een subsidieaanvraag, een bestelopdracht of een salariswijziging. Ook zou met het winnende prototype de JenV-innovatie DigiAkkoord applicatie verder worden uitgebreid.

 ‘A Solid Team’ over het idee: “Het inzetten van blockchain technologie bij dit idee is essentieel. Het heeft letterlijk en figuurlijk een sleutelrol.  Omdat goede evaluaties en referenties transparant en toegankelijk voor iedereen moeten zijn is een decentraal systeem, zoals blockchain  daarvoor passend.”

Over de samenwerking met JenV zeggen ze:  “we vinden het te gek dat de Nederlandse overheid deze hackathons organiseert.  We vinden het heel erg leuk dat we een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappelijke vraagstukken, we hadden dus een sterke voorkeur om met de overheid en dus JenV samen te werken.   “

“Het was voor ons zelf spannend hoe het uit zou pakken: het is de eerste keer dat we in deze groep samenwerken, maar we kennen elkaar wel van de universiteit in Berlijn. “

Over de hackathon zelf zegt het team:  “we vinden het een erg inspirerende omgeving om te komen tot een invloedrijke oplossing. We hebben de laatste dag tot half drie s ’nachts doorgewerkt en het was het echt waard!  Hoe ik het winnen van deze hackathon simpel uitleg aan mijn oma? We hebben 48 uur achter een computer een oplossing bedacht en daarmee een wedstrijd gewonnen. “
 

 Meer weten over de Odyssey Blockchain Hackathon 2019?
Ontdek het op: https://www.odyssey.org/odyssey-hackathon/

Prins Constantijn, Special Envoy StartupDelta tijdens de hackathon: "We zijn hier om ook de Blockchain-nee zeggers ongelijk te geven."