JenV missie naar Singapore over Innovatie en Technologie

Deze week is in Singapore de week van innovatie en technologie en het Fintech Festival waar 60.000 bezoekers op af komen met delegaties uit 130 verschillende landen. Een delegatie van JenV onder leiding van SG Siebe Riedstra was daar ook en maakte van de gelegenheid gebruik om de samenwerking met het Ministerie van Home Affairs in Singapore kracht bij te zetten.

Onderdeel van digitaliseringsmissie

De JenV missie was onderdeel van de Nederlandse digitaliseringsmissie onder leiding van minister Raymond Knops, een gevolg van het staatsbezoek van president Halimah Yacob vorig jaar aan Nederland.  Onderdeel van de Nederlandse delegatie waren ook de deelnemers van het Partner in International Business programma (PIB) over Blockchain,  dat door JenV en de Dutch Blockchain Coalition actief ondersteund wordt.

Innovatie en technologie

SG Siebe Riedstra bracht een bezoek aan zijn counterpart op het ministerie van Home Affairs, permanent secretary Mr Chew Hock Yong. Het ministerie in Singapore heeft een krachtige ‘science and technology’ functie. Over een maand wordt het bestaande ‘home team’ omgevormd en uitgebreid tot een agentschap met een budget dat komende jaren gaat groeien naar omgerekend 1,2 miljard Euro. Die gaan ze onder meer besteden aan onderzoek en innovatie op het terrein van detectie en surveillance, forensisch onderzoek, en robotica.  Siebe Riedstra: “hun aanpak en hun budgetten zijn natuurlijk niet vergelijkbaar met die van ons, maar duidelijk is wel dat een goed georganiseerde innovatie en technologiefunctie helpt om voor nieuwe uitdagingen slimme oplossingen te vinden”.

Werkbezoek aan Civil Defence Force Singapore

Onderdeel van de JenV delegatie waren Nationale Politie, TNO en ook waren IJle Stelstra, (directeur Instituut Fysieke Veiligheid) en Tijs van Lieshout (commandant van de Brandweer in Amsterdam) vertegenwoordigd. Zij hebben kennis gemaakt met hun counterparts in Singapore, de Civil Defence Force. Eén van de JenV innovaties wordt daar óók verder ontwikkeld: een virtual reality trainingsprogramma voor de brandweer. IJle Stelstra ziet goede mogelijkheden voor een verdere samenwerking: “Ik heb hier veel mooie innovaties gezien waar wij van kunnen leren, en was onder de indruk van hun openheid en bereidheid tot samenwerking”.

Digitaal bewijs verzegelen

Secretaris Generaal Siebe Riedstra was één van de sprekers tijdens het ‘deals over dinner’ evenement dat georganiseerd was door de Nederlandse Ambassadeur in Singapore, Margriet Vonno. De aanwezige ondernemers werden uitgedaagd om met een creatieve oplossing te komen om digitaal bewijsmateriaal met Blockchain technologie te kunnen verzegelen, net zoals we dat met fysiek materiaal kunnen doen. Het vervolg zal in juni 2020 gepresenteerd worden tijdens de NextWeb conferentie in Amsterdam.