Stage lopen in een online omgeving

Door de coronacrisis is het vinden van een stageplek aanzienlijk lastiger geworden dan voorheen. Wegens de snelle switch van real-life naar online werken zijn in 2020 veel stageplekken geannuleerd. Toch startte begin maart een fris zestal stagiairs bij de Directie Innovatie, Kennis & Strategie (Directie X is sinds 2021 een samenvoeging tussen het Innovatieteam en de Centrale Eenheid Strategie). De directie zet hiermee stevig in op stageplekken.

maatschappelijk is de behoeften aan stageplekken groot. Werkloosheid onder jongeren neemt sinds de corona-crisis in rap tempo toe. Steeds meer jongeren zijn tegelijkertijd op zoek naar een manier om ervaring op te doen en vaardigheden te ontwikkelen via een stage, echter daalt het aantal beschikbare plekken. Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) onderstreepte op de conferentie Nederland Digitaal de landelijke roep naar meer stage-plekken.

Op de uitgezette stage-vacature vanuit Directie X kwamen meer dan 100 reacties binnen, een aantal dat fors hoger is dan voorheen. De directie besloot hiertoe maarliefst zes stageplekken beschikbaar te stellen, waar dit er voorheen vier waren.

Suzanne Laman Trip is één van de stagiaires die begin maart startte. De stage bij Directie X was voor haar in eerste instantie geen uitgangspunt: “Ik ben in september 2019 begonnen met de master Civiel Recht aan de Universiteit Leiden, met het plan twee jaar over de master te doen en tegelijkertijd een stage te lopen. Door de coronacrisis verliep dit anders dan verwacht, waardoor ik eerder ben afgestudeerd, maar geen stage heb kunnen lopen. Begin dit jaar zou ik een stage starten bij de Rechtbank in Rotterdam, maar zij gaven aan dat zij het heel lastig vonden stagiaires online in te werken. Ik ben toen op zoek gegaan naar een andere stage en kwam zo uit bij JenV.”

Stagiaire_suzanne_2021
Suzanne Laman Tripp - Stagiaire Directie X

Inhoudelijk zijn stages voor Directie X belangrijk. Peter Elias - strategisch adviseur en startup-officer bij de Directie X –legt uit: “Het is nu meer dan ooit belangrijk om stageplekken te behouden. We zijn een op innovatie, strategie en verbinding gericht team, een club mensen waarvan verwacht mag worden dat we continu in verbinding staan met ideeën, ambities, kennis en enthousiasme, maar zeker ook weerwoord van buiten. Stagiairs zijn daarom gewoonweg essentieel voor ons.”

Door ook in tijden van online samenwerken doorlopend in te zetten op stages, waarborgt Directie X kwaliteit die stageplekken bieden én geven. De frisse blik en nodige spiegel die stagiairs voorhouden maakt het innovatieproces scherper en zorgt voor verbinding. Een stage blijft hierdoor een waardevol traject voor zowel stagiairs als het ministerie.