Innovatie in de praktijk

Innoveren, wat betekent het eigenlijk en hoe ziet u innovatie terug in het werk van mensen die dagelijks actief zijn op het gebied van justitie en veiligheid? Wat is het praktisch nut van innovatie, wat draagt innovatie bij aan een veiliger en rechtvaardiger Nederland?

Van grote, ingrijpende innovaties tot kleine subtiele aanpassingen: bij de casussen leest u hoe innovatie werkt in de praktijk. Voordeel oplevert. Kosten bespaart. En meer.

eWitness: voorkom beïnvloeding van getuigen

Een getuigenverhoor staat of valt met de accurate herinnering van de getuige. Probleem is alleen dat mensen dingen vergeten en dat de vraagstelling van een verhoorder de getuigenverklaring kan beïnvloeden. eWitness biedt uitkomst.

Lees meer over eWitness

PiketAPP: eenvoudiger en efficiënter om verrichtingen te declareren

Advocaten moeten verrichtingen administreren als zij cliënten op oproepbasis bijstaan. Het  huidige systeem is achterhaald. Tijd voor PiketAPP. Het doel: verlos advocaten van ‘gedoe’ met papieren doordrukformulieren die ondertekend moeten worden. Maak ook het leven aangenamer van politiefunctionarissen die formulieren moeten aftekenen en bespaar op bijkomende kosten. Win-win.

Lees meer over PiketAPP

ARpro biedt agenten de juiste info op de juiste plek

Augmented reality. Voor de politie is ARpro een instrument met oneindige toegevoegde waarde. Bijvoorbeeld door in real time informatie op een mobiele telefoon weer te geven met informatie over plekken waar eerder overlast is gemeld. Dit is slechts het begin.

Lees meer over ARpro

SCAR: snel en overzichtelijk veel bewijsstukken veiligstellen

Bij een ramp of een ernstige calamiteit moeten sporen en bewijsstukken veiliggesteld worden. Dit is complex en tijdrovend. Doel van de onderzoekers: achterhalen wat de oorzaak is, slachtoffers identificeren en onderzoeken wie er mogelijkerwijs schuldig is. Het NFI zag de noodzaak van een nieuw systeem om bewijsstukregistratie te standaardiseren en versnellen: SCAR.

Lees meer over SCAR

Geef ouders regie bij strafbaar gedrag van kinderen

Een straf die door Halt aan een minderjarige wordt opgelegd? Dat is een traditionele manier om jongeren weer op het juiste spoor te krijgen. De uitdaging schuilt in het bereiken van een langdurig effect waarbij het hele gezin een sleutelrol vervult.

Lees meer over Ouders aan zet

Vingersporen isoleren tot nanodeeltjes

Hoewel de techniek om vingersporen veilig te stellen al best ver gevorderd is, hebben onderzoekers altijd oog voor verbetering. Het NFI, het bedrijf BVDA en de TU Delft gingen aan de slag en ontwikkelden een nieuwe manier om vingersporen te onderzoeken. Een manier die grote resultaten koppelt aan iets extreem kleins zoals nanodeeltjes.

Lees meer over Vingersporen isoleren

Dateren vingersporen: volg alleen relevante sporen

Na een misdrijf kunnen rechercheurs op de plaats delict vingersporen aantreffen. De sporen zijn een aanknopingspunt voor verder onderzoek. Alleen, welke sporen hebben te maken met het strafbaar feit en welke sporen waren al voorafgaand aan het delict achtergelaten?

Lees meer over Dateren vingersporen