Isoleren nanodeeltjes: haal meer nuttige informatie uit vingersporen
Hoewel de techniek om vingersporen veilig te stellen al best ver gevorderd is, hebben onderzoekers altijd oog voor verbetering. Het NFI, het bedrijf BVDA en de TU Delft gingen aan de slag en ontwikkelden een nieuwe manier om vingersporen te onderzoeken. Een manier die grote resultaten koppelt aan iets extreem kleins zoals nanodeeltjes.

Van vingersporen op een deurkruk tot sporen op wapens of andere objecten: vingersporen zijn belangrijk voor opsporingsdoeleinden. Het vingersporenonderzoek staat veelal in het teken van het kunnen koppelen van een spoor aan een verdachte, terwijl er uit een vingerspoor veel meer informatie is af te leiden. Informatie die bij de opsporing van een nog onbekend verdachte een rol kan spelen.
De uitdaging liegt er niet om: kun je naast het wel of niet matchen met gegevens in een databank nóg meer informatie uit vingersporen halen? Het antwoord van de onderzoekers weten we inmiddels: ja. Hoe? Isoleer vingersporen tot nanodeeltjes en bestudeer de chemische samenstelling van een vingerspoor.
Dieet voorspellen met vingerafdruk
Is iemand diabeet of vegetariër? Man of vrouw? Tot nu toe was het praktisch onmogelijk om deze informatie uit een vingerspoor te halen. Maar het NFI brengt daar verandering in. Het Nederlands Forensisch Instituut ontwikkelt samen met de TU Delft en het bedrijf BVDA een gel waarmee je vingersporen isoleert tot nanodeeltjes.
Nanodeeltjes?
Een nanodeeltje is klein. Heel klein. Een nanometer is één miljardste deel van een meter.
Een nanodeeltje is zo klein dat je het niet ziet met het blote oog.
Onderzoekers hebben niet alle nanodeeltjes nodig. De nanodeeltjes die ze wel nodig hebben, worden geïsoleerd met behulp van de gel.De overige deeltjes spoelen zij weg met water.
Bijkomend voordeel van nanodeeltjes: na het isoleren van de deeltjes is het vingerspoor nog steeds bruikbaar voor DNA-analyse.
De forensisch onderzoeker analyseert de chemische samenstelling: een vegetariër laat bijvoorbeeld andere eiwitten achter dan een vleeseter. Een man laat andere hormonen achter dan een vrouw. Klinkt misschien triviaal, maar voor opsporingsdoeleinden is alle informatie van belang.
Voorbeelden?
Een gemiddelde databank bevat meer mannen dan vrouwen
Als je op basis van het vingerspoor weet dat je met een vrouw te maken hebt, dan verloopt de zoektocht sneller
Hetzelfde geldt voor iemand met een specifieke ziekte, zoals diabetes
Dit project van het NFI vond plaats in 2015 en 2016. Inmiddels heeft de TU Delft patent aangevraagd én gekregen voor het isoleren van nanodeeltjes en analyse van de vingersporen.
De volgende stap?
Het isoleren van nanodeeltjes in de praktijk brengen en de nieuwe methode uitvoerig testen, dat staat nu op het programma. Als er voldoende vraag is, dan voert het NFI de methode in.
Contact
Wil je meer weten over isoleren van datadeeltjes om meer informatie uit vingersporen te halen? Of wil je rechtstreeks een vraag stellen aan een inhoudsdeskundige die bij het project betrokken is? Dat kan. Vul hieronder het contactformulier in.