Winnaar VIC2016: realtime inspelen op veranderende vluchtgegevens

De Koninklijke Marechaussee ontvangt dagelijks de gegevens van 1550 vliegbewegingen en baseert daar haar planning op. Dit gebeurde met een whiteboard. Softwarebedrijf Open Remote zag verbeterkansen, ontwikkelde een nieuw platform en won de Veiligheid Innovatie Competitie 2016.

Veranderende vluchtgegevens in beeld

JenV schreef in 2016 een wedstrijd uit met als vraag: hoe maak je beter gebruik van groeiende, ongestructureerde en veranderende data? In totaal schreven 25 bedrijven zich in. Open Remote won de competitie met een nieuw digitaal platform dat veranderingen van vluchtgegevens in real time in beeld brengt.

OpenRemote heeft € 200.000,- ter beschikking gekregen om het idee samen met de overheid verder te ontwikkelen. Hiervoor hebben Open Remote en JenV een overeenkomst gesloten. Inmiddels voert de Koninklijke Marechaussee een proef uit.

De uitdaging

Elke dag landen en vertrekken honderden vliegtuigen van luchthavens. Dat betekent dat dagelijks duizenden mensen zich verplaatsen op de luchthaven van de ene naar de andere plek. Als alles volgens schema verloopt, dan is er geen probleem. Maar wanneer er vertragingen ontstaan of als gevolg van weersomstandigheden piekdruktes voorkomen, dan is overzicht van groot belang.

Het is voor de Koninklijke Marechaussee belangrijk om te anticiperen op mogelijke drukte.

OpenRemote stelt medewerkers van de Marechaussee in staat om in real time de planning aan te passen.

Zo kan de Koninklijke Marechaussee inspelen op ontwikkelingen zoals:

  • Weersomstandigheden
  • Vertragingen
  • Piekuren die verschuiven als gevolg van externe factoren.

Exit whiteboard, welkom beeldscherm?

Momenteel werkt de Koninklijke Marechaussee op proef met OpenRemote, een digitaal platform dat alle vluchtwijzigingen met overzichtelijke computeranimaties zichtbaar maakt. Het systeem werkt zowel met de computer, tablet als smartphone.

Met de software van OpenRemote kan de Koninklijke Marechaussee uit de grote hoeveelheid continu veranderende data informatie filteren over passagiersaantallen, wachttijden en drukte bij bepaalde pieren op de luchthaven.

Een groep van tien gebruikers van de Koninklijke Marechaussee test momenteel de tool van OpenRemote. Ze zien op het scherm een plattegrond van Schiphol. Bij de gates staat informatie over vertrektijden, herkomst van vliegtuigen en de benodigde capaciteit. Zo is het mogelijk om te anticiperen op drukte.

Verandert de vluchtplanning?

Op het scherm zien de gebruikers direct dat er iets afwijkt van de planning. Waarschuwingslichtjes knipperen. Hiermee kan de Koninklijke Marechaussee de planning en inzet sneller aanpassen.

Op korte termijn test de Koninklijke Marechaussee het eerste en belangrijkste deel van de tool: de zogenaamde user story 1. Dat houdt in: een overzicht van de aankomst vluchten op de kaart van Schiphol.

Ongeveer 10 medewerkers testen de tool van OpenRemote. Tussentijds vinden steeds evaluaties plaats. Op de rol voor de komende tijd staat onder meer het testen van mobiel gebruik van de tool.

Contact

Wilt u meer weten over de winnaar van de VIC2016 (Open Remote) of wilt u rechtstreeks een vraag stellen aan een inhoudsdeskundige die bij het project betrokken is? Dat kan. Vul hieronder het contactformulier in.

Contactformulier

Betreft *